Een terugblik op een half jaar werken bij Capability

Verzuimmanager Maurice vertelt

Een half jaar geleden is Maurice aan boord gekomen bij Capability met een bak aan ervaring vanuit de zorg. Hoe Maurice deze eerste maanden heeft ervaren, lees je hier! 

 

Een dynamische en vooruitstrevende organisatie

Maurice komt uit de gehandicaptenzorg. In eerste instantie begon hij als leerling verpleegkundige, uiteindelijk werd Maurice zorgmanager. Daarmee werd de afstand tot de werkvloer groter. Dat in combinatie met de onregelmatige werktijden, maakte dat Maurice besloot op zoek te gaan naar een andere uitdaging.  “De vacature van verzuimmanager bij Capability sprak mij aan vanwege het duurzaam herstel. Ik begeleid mensen graag naar een situatie waarin ze zich prettig voelen. Ongeacht uit welke situatie ze komen.” Als je vervolgens aan Maurice vraagt welke factoren doorslaggevend waren om voor Capability te kiezen geeft hij aan: het werken onder taakdelegatie, het interne opleidingstraject en dat Capability onderdeel is van de Prevermo Groep. Daarin ziet Maurice veel mogelijkheden. “Ik zie veel potentie bij Capability. Het is een dynamische en vooruitstrevende organisatie die voortdurend in ontwikkeling is.”
 

“Ik zie veel potentie bij Capability. Het is een dynamische en vooruitstrevende organisatie die voortdurend in ontwikkeling is.”

 

Van meekijken naar werken op locatie 

Zoals elke nieuwe medewerker startte Maurice met een opleidingstraject bij Capability. In eerste instantie luisterde hij mee bij de eerste verzuimopvolgingen van collega’s. Daarna voerde hij deze gesprekken zelf. Op een gegeven moment ging hij ook op bezoek bij de locaties van onze klanten. Maurice werkt namelijk voor opdrachtgevers uit het grootzakelijke segment, waarbij spreekuren op locatie mogelijk zijn. “Het voeren van fysieke gesprekken heeft zijn meerwaarde; je ziet en hoort meer. Aan de andere kant zie ik het ook als een uitdaging om tijdens online of telefoongesprekken een setting te creëren waarbij je diezelfde betrokkenheid creëert en toont.”  
 

Een doordeweekse dag 

“Mijn werkzaamheden op een doordeweekse dag zijn vrij divers. Dit kunnen eerste verzuimopvolgingen zijn, het opstellen van een plan van aanpak, gesprekken voeren met medewerkers in het verzuim, werkgevers van advies voorzien en spreekuren houden op locatie. Ik maak een goede planning voor mijn caseload, waardoor ik flexibel blijf en prioriteiten kan stellen bij drukte.”

Het leuke aan zijn baan bij Capability vindt Maurice de hoge mate van zelfstandigheid. Daarnaast is er binnen Capability ruimte om verder te ontwikkelen. “Daar ben je zelf verantwoordelijk voor, maar als je dit aangeeft wordt er zeker naar geluisterd.

Een functie met verantwoordelijkheid 

Als Maurice terugkijkt op de eerste maanden bij Capability is hij zeer tevreden. “Capability kwam op mij over als een vooruitstrevende organisatie en dat ervaar ik ook. Wij zijn continue in ontwikkeling. Daar merken we als medewerkers veel van. We worden goed geïnformeerd en er wordt goed naar je geluisterd. Zijn er mogelijkheden om te ontwikkelen, dan worden die aangeboden. Ik ervaar een hoge mate van zelfstandigheid binnen mijn functie, maar wel binnen de kaders van de wetgeving en medisch beleid. 

Daarnaast vind ik werken onder taakdelegatie (de verlengde arm van de bedrijfsarts) erg prettig. Ik zie dit als een meerwaarde van mijn functie: het geeft mij verantwoordelijkheid. Door te triageren (goed naar de cliënt luisteren, prioriteiten stellen en doorverwijzen) verzamel ik informatie voor een concept advies. Vervolgens leg ik dit voor aan de bedrijfsarts. Hij coacht mij hierin. Samen komen we tot een definitief advies dat ik vervolgens voorleg aan de werkgever. 

Dit is een wezenlijk verschil met andere arbodiensten. Onze bedrijfsarts is een echte sparringpartner voor mij, een coach. Hij heeft mij geleerd om een objectief advies te kunnen geven, los van de situatie en de wensen van de medewerker of werkgever. Daarin balanceer je. Uiteindelijk kom je tot de juiste conclusie en advies door de verzuimsituatie van een medewerker af te pellen. Dit doe je door goed te luisteren, gericht door te vragen, betrokkenheid te tonen en om bevestiging te vragen: “hoor ik jou zeggen dat…”. 
 

‘Uiteindelijk kom je tot de juiste conclusie en advies door de verzuimsituatie van een medewerker af te pellen."



Helicopterview

Stafarts zijn onder taakdelegatie vraagt om bepaalde vaardigheden: ‘Je moet de verantwoordelijkheid durven delen, dus vertrouwen op anderen. En op jezelf, want jij bent de vraagbaak. Voor de verzuimmanagers, maar ook voor andere artsen, de werknemer en de werkgever. Je moet dus kunnen onderwijzen.’ zegt Aukje. ‘Daarnaast is het van belang om vanuit een helicopterview te kijken en goed te luisteren naar wat er binnen en buiten het bedrijf gebeurt: welke kant gaan we op en wat vind ik daarvan? Wat doet het met de gezondheid van medewerkers?’ 
 

Vooruitkijken 

Voor de toekomst zie ik het als een uitdaging om niet alleen een bijdrage te leveren op het gebied van verzuim, maar ook te kijken naar preventie. Hoe kunnen we verzuim voorkomen? Een risico-inventarisatie maken voor de werkgever en daarmee statistisch aantonen dat preventie uiteindelijk kostenbesparender is dan alleen het oplossen van verzuim. Soms is dat voor werkgevers niet meteen de oplossing, maar wij kunnen ze wel dat inzicht meegeven.”

Ondanks dat Maurice een rasechte planner is en zijn caseload goed kan draaien, zou hij het wel fijn vinden als er nog nieuwe collega’s bij komen. “We zijn op zoek naar leuke en enthousiaste collega’s om onze teams te versterken. Capability biedt veel ruimte en perspectief. Niet alleen binnen onze eigen organisatie, maar ook binnen onze holding. De sfeer bij Capability is erg collegiaal, we staan klaar voor elkaar. Ik heb een baan waarin veel menselijke aspecten voorkomen, een baan met veel warmte. Ik vind het mooi dat ik een steentje kan bijdragen aan het leef- en werkgeluk van een verzuimende medewerker.”
 

Ben jij een echte luisteraar?

Dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk de vacatures