Je leert te luisteren naar zaken die niet gezegd worden

Verzuimmanager Robert-Jan vertelt

Met een marketing achtergrond en ervaring als manager bij een kantoormeubelenproducent solliciteerde Robert-Jan bij Capability. Een vreemde combinatie zou je denken. Nou..., dat dacht Robert-Jan niet en Capability evenmin. Vanwaar deze omslag? Hoogste tijd om met Robert-Jan te praten over deze bijzondere uitdaging en zijn werkervaring bij Capability. 
 

Je bent afkomstig uit de commerciële hoek. Waarom koos je voor een baan bij Capability?

“Na jaren te hebben gewerkt in commerciële functies en als trainer/coach zag ik geen uitdaging meer in mijn werk. Op een gegeven moment kwam ik terecht in een functie als verzuimmanager, waardoor ik steeds meer kennis kreeg van de Wet Verbetering Poortwachter. Ik volgde de CROV (Regie Op Verzuim)-opleiding. Een hele interessante en boeiende opleiding waarvoor ik mijn diploma behaalde. Zo rolde ik in het vak. Een kennis gaf mij de tip om bij Capability te kijken. Dat heb ik toen gedaan en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Een tweede gesprek volgde. Ze waren blij met mijn kennis en mijn achtergrond. Door mijn ervaring als accountmanager, leidinggevende en ondernemer beschik ik over skills zoals contactuele, sociale-, presentatie- en luistervaardigheden en ondernemerschap tonen. Dat komt in de functie van verzuimmanager goed van pas. Ik werd ook blij van de gesprekken bij Capability. Vooral het werken onder taakdelegatie was voor mij het neusje van de zalm. Tijdens de sollicitatiegesprekken werd er al goed naar mij geluisterd. Dat smaakte naar meer. ”
 

Het interne opleidingstraject  

Robert-Jan begon - als iedere startende medewerker binnen Capability - aan het interne opleidingstraject. Over dit traject is hij zeer tevreden. “Ik heb veel opleidingen gevolgd en daarnaast zelf aardig wat trainingen en opleidingen ontwikkeld. Dus kan ik daarin heel kritisch zijn. Ik ben vol lof over onze interne opleiding van Capability. Het is de beste opleiding die ik heb gevolgd. Dat komt door een goede balans tussen theorie en praktijk en er is veel diepgang. Je wordt door de opleiders van Capability goed begeleid en daardoor heb je de beste kans van slagen.” 


"Ik ben vol lof over onze interne opleiding. Het is de beste opleiding die ik heb gevolgd."

 

Kwetsbaar opstellen en veiligheid 

Boven verwachting is zijn ervaring tot nog toe als verzuimmanager bij Capability. “Er is hier geen sprake van een afrekencultuur. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Aan de ene kant wordt je goed begeleid en valt niemand je af als je een lastige situatie bij een klant meemaakt. Aan de andere kant verwachten ze ook dat je stevig in je schoenen staat en fouten maakt om te leren. Capability is de eerste werkgever waar ik mij echt veilig voel. Je mag je kwetsbaar opstellen. Er wordt naar je geluisterd en je wordt vervolgens geholpen. Krijg je kritiek van de bedrijfsarts of een leidinggevende dan wordt dit altijd opbouwend gebracht. Als er een fout wordt gemaakt, dan wordt er ook duidelijk gemaakt waar de leermomenten . Geen argwaan, maar openheid, kwetsbaar mogen opstellen en veiligheid. Het gevolg hiervan is dat ik veel leer en dat hierdoor onze dienstverlening kwalitatief wordt verbeterd.”

Liefde voor het vak

Over zijn werkzaamheden zegt Robert-Jan het volgende. “Multi-tasken is binnen mijn functie erg belangrijk. Gesprekken voeren, goed kunnen luisteren en waarnemen, informatie vastleggen, plannen, verwerken en goed kunnen timen. Maar ook de medewerkers op hun gemak stellen, de rust in het gesprek bewaren, begeleiden en oprecht betrokkenheid en interesse tonen. Het blijft mensenwerk, je moet liefde voor het vak tonen. Het luisteren in een gesprek is van groot belang. Je luistert dan ook naar zaken die niet gezegd worden.”

Robert-Jan is trots op zijn werkgever en zijn collega’s. Het onderlinge contact is goed: wij helpen en betekenen veel voor elkaar. De saamhorigheid is groot binnen Capability. Je hebt weleens te maken met hele heftige situaties. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Dan is het fijn dat je je verhaal kwijt kan aan een collega, bedrijfsarts of een leidinggevende.” Vooral over de laatste is Robert-Jan zeer te spreken: “Ik heb een geweldige leidinggevende. Ze weet waar ze over praat, ze begrijpt de problematiek en helpt waar nodig. Ze helpt je op een manier zonder dat ze het probleem overneemt. Ze coacht goed en luistert oprecht.”
 

"Het luisteren in een gesprek is van groot belang. Je luistert dan ook naar zaken die niet gezegd worden.”



Grote ontwikkelingsruimte binnen ons bedrijf

Robert-Jan geeft aan dat Capability een open organisatie is, waarbij je als medewerker op strategieniveau wordt betrokken. “We hadden laatst een bijeenkomst over onze strategie. Daarin werd een actieve rol van je verwacht. Je kijkt dan op een andere manier naar je organisatie. Dit verhoogt wel je betrokkenheid richting je werkgever. Dat doen ze goed bij Capability. Dit wil ik overigens wel meegeven aan een nieuwe collega. Je hebt een grote ontwikkelingsruimte binnen ons bedrijf. Daarvoor mag jezelf je input aanleveren. Dat kan en mag allemaal bij Capability.”

Over zijn toekomst binnen Capability is Robert-Jan heel duidelijk. Hij wil eerst zich nóg verder ontwikkelen in het vak, first things first. “De rest komt vanzelf wel bij Capability. Daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Ben jij een echte luisteraar?

Dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk de vacatures