Onder taakdelegatie werken: de kers op de taart

Verzuimmanager Anja vertelt

Na 40 jaar te hebben gewerkt in de ouderenzorg was Anja toe aan een nieuwe uitdaging. Met het net behaalde CROV (Casemanager Regie Op Verzuim) -diploma op zak ging ze op gesprek bij Capability. Het klikte. Inmiddels Is Anja alweer 1,5 jaar werkzaam is als verzuimmanager. Een behoorlijke switch op latere leeftijd, waarvan ze geen minuut spijt heeft. Wat maakt het dat ze toentertijd koos voor Capability? Wat maakt haar werk zo interessant? 

“Ik heb vele jaren in de ouderenzorg gewerkt en voelde me verbonden met de zorgvragers. In die jaren ben ik doorgegroeid naar manager zorg en welzijn in een zorginstelling. Een leuke baan met veel uitdagingen, maar ik stond op afstand van de werkvloer. Ik miste het directe contact met de zorgvragers. Dit wilde ik niet blijven doen tot aan mijn pensioen. Ik was op zoek naar meer diepgang en persoonlijk contact. Dit vond ik in mijn baan als verzuimmanager bij Capability.”
 

Werken onder taakdelegatie

Verzuimmanagers bij Capability werken onder taakdelegatie, de zogenaamde verlengde arm van de bedrijfsarts. Na een interne opleiding en een afsluitend examen ging Anja aan de slag als verzuimmanager bij Capability. “Het grote verschil met mijn vorige baan is dat ik dagelijks in contact sta met mijn cliënten. Door te werken onder taakdelegatie ben ik bevoegd om meer uit te vragen. Je krijgt dan meer informatie en dit resulteert in een compleet verhaal achter de persoon. Hierdoor achterhaal je de ware oorzaak van het verzuim. Dat is voor mij de kers op de taart. Daarnaast triageer ik veel. Ik luister goed naar de cliënt, stel prioriteiten en verwijs door. Hiermee verzamel ik informatie voor de arts, zodat die analyses kan maken voor de juiste verzuimbegeleiding. Dat is voor mij de toegevoegde waarde van mijn werk. Sparren met de bedrijfsarts over medische informatie, ziektebeelden bespreken en meer diepgang ervaren. We krijgen als verzuimmanagers binnen Capability regelmatig intervisies en bijscholing door de stafarts. Je wordt goed opgeleid binnen je vak.”
 

“Door te werken onder taakdelegatie ben ik bevoegd om meer uit te vragen.”

 

Persoonlijk contact en vertrouwen 

Anja werkt vooral voor kleine bedrijven. “Daar is vaak maar één casemanager werkzaam binnen het bedrijf, waardoor je een hechte band kan opbouwen. Je hebt dan vrij snel in de gaten wat de hulpvraag is.”

“Het was voor mij een sprong in het diepe om aan de slag te gaan bij Capability, maar dit was het absoluut waard. Het persoonlijk contact heb ik gevonden. Ik krijg de zelfstandigheid, de vrijheid en het eigenaarschap om mijn functie goed uit te kunnen voeren. Dat vertrouwen geven ze je bij Capability. Ik werk met hele leuke collega’s, geen dag is hetzelfde. Ik word goed begeleid door mijn managers en kan altijd op ze terugvallen als ik een lastige case heb.” 

Daar zit overigens wel de uitdaging in voor Anja. De puzzelstukjes bij elkaar zoeken, zodat je het juiste beeld hebt van het verzuim en de medewerker echt kan helpen. Daar gaat het uiteindelijk om. “Want zeg nou zelf..”, concludeert Anja, “niemand zit toch graag thuis vanwege een ziekte?” 
 

“Want zeg nou zelf, niemand zit toch graag thuis vanwege een ziekte?”

“Door te werken onder taakdelegatie ben ik bevoegd om meer uit te vragen.”
Anja
Verzuimmanager

Ben jij een echte luisteraar?

Dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk de vacatures